Keblinger

Keblinger

Amatöörit lomakemaakareina

| lauantai 9. maaliskuuta 2013
Vuoden ikävimmät byrokratiasulkeiset (melkein) selvitetty!

Ei, kyseessä ei ole veroilmoituksen teko: ne lomakkeet eivät ole vielä saapuneet, eikä niissä juuri mitään täyttämistä enää olekaan, kun dementti omaiseni ei enää asu kotonaan eikä käytä kotitalousvähennystä. Pitää ainoastaan käydä läpi koko vuoden tiliotteet ja poimia niistä ulkomailta tulleiden eläkkeiden summat, jotka vaihtelevat valuuttakurssien mukaan. Se ei ole järin vaativaa.

Veroilmoitus on myös sikäli helppo nakki, että lomake ja täyttöohjeet ovat hioutuneet vuosien ja miljoonien käyttäjien kourissa suhteellisen selviksi. Amatöörien tekemät lomakkeet ovat ihan eri juttu.

Ja tämä kotikaupunkimme hyvinvointitoimialan lähettämä Selvitys asiakkaan tuloista -lomake vaikuttaa vahvasti amatöörien laatimalta.

Yksi lomakkeen kummallisuus on, että pitkäaikaissairaanhoidon asiakkaan kaikki mahdolliset tulot pitää ilmoittaa "Netto/kk." Tämä koskee niin kerran vuodessa maksettavia käyttötilin korkoja kuin arvopaperitulojakin. Ei ole hirveän vaikeaa vähentää osingosta veron osuus ja ynnätä eri osingot yhteen ja sen jälkeen jakaa summa 12:lla, mutta simputukselta se tuntuu. Omaiseni Netto/kk on reippaasti alle 10 euroa.

Onneksi omaisellani ei ole vuokratuloja. Veroviranomaisilla on kokonainen A4-lomake verotettavan vuokratulon laskemiseen ja ilmoittamiseen, mutta kotikaupunkini olettaa, että 3 sentin viiva riittää. Ensin pitäisi ynnätä koko vuoden vuokratulot, vähentää niistä yhtiövastike ja muut vähennettävät erät, kuten huoneiston kunnossapitokulut ja vuokrauskulut. Sen jälkeen pitäisi ihan itse laskea prosenttilaskuna, paljonko tästä verotettavasta tulosta otetaan veroa, vähentää vero tulosta ja sitten jakaa summa 12:lla. Mutta kas! Kun kysymyksessä onkin jakamaton pesä, josta dementti omistaa periaatteessa puolet, tämäkin pitäisi sitten vielä jakaa kahdella.

Vieläkö ihmettelette, miksi dementin koti on tyhjillään?

Tiesitkö muuten, mikä on käyttötilisi korkoprosentti? Ainakin omaiseni pankki varjelee tietoa kuin valtiosalaisuutta. Sitä ei mainita verkkopankin Tilit-sivulla ollenkaan eikä myöskään tiliotteissa. Saadakseen tietää sen pitää ladata Pankin palvelut -sivuilta löytyvä pdf nimeltä Käyttötilin tuotekuvaus.

Omaiseni käyttötilin korkoprosentti on 0,05. Arvatkaa, viitsinkö laskea, minkä verran hän saa korkotuloja "Netto/kk"? En tietenkään viitsi. Kirjoitin viivalle: likiarvo 0. Olisi se varmaan pari senttiä ollut.

Tuskin viitsin enää edes mainita sitä, etteivät omaiseni 8 eri eläkettä mahdu lomakkeen riveille. Oioin mutkia laskemalla yhteen esimerkiksi kaikki kolme Kevan kautta tulevaa eläkettä.

Lomakkeen laatijan selvä moka on se, että Kelan maksamat eläkkeet ja tuet kehotetaan ilmoittamaan erillisinä, mutta silti "Netto/kk". Näitä "Netto/kk" summia ei nimittäin saa mistään suoraan. Kela ilmoittaa kyllä kerran vuodessa etuudet erikseen, siis kansaneläkkeen, hoitotuen, rintamalisän ja ylimääräisen rintamalisän (kahdelle viimeiselle ei sitten kuitenkaan ole omaa riviä lomakkeessa, mikä on moka mokan sisällä). Mutta Kela maksaa nämä kaikki yhtenä könttänä.  Kela ei ilmoita, mikä on veron osuus kustakin maksettavasta etuudesta (koska veroprosentit vaihtuvat helmikuun alussa, mutta eläkkeiden määrä muuttuu jo tammikuun alussa, jos muistan oikein), ja tämän laskettaminen potilaiden omaisilla on minusta kyykyttämistä.

Eikö lomakemaakari tosiaan tunne Kelan toimintatapaa? Miksi lomake on tehty sellaiseksi, ettei kukaan pysty täyttämään sitä? En nimittäin usko, että kukaan tekisi täsmälleen siten kuin lomakkeessa vaaditaan.

Lomakkeessa ei ole myöskään ollekaan otettu huomioon, että laitoksessa asuva voisi maksaa ennakkoveroa verolipulla. Jos en kirjoittaisi laskelmiani lomakkeen marginaaliin, mistään ei kävisi ilmi, mihin ilmoittamani "Netto/kk" perustuu. Kun sehän perustuu siihen, että lasken ensin ulkomailta maksettavan eläkkeen bruttosumman per vuosi, vähennän siitä verolipulla kannettavan veron (joka ilmoitetaan per vuosi) ja sitten jaan 12:lla. Tätä lukua ei näy ollenkaan omaiseni tiliotteella, jolta virkailija oletettavasti tarkistaa kaikki muut netot, siis ne, joista on tehty ennakonpidätys. Kun sinne tilille nimittäin maksetaan ulkomaaneläkkeen brutto, ei netto.

Kansainvälistymisen edetessä laitoshoidossa tulee olemaan yhä enemmän vanhuksia, jotka saavat eläkettä ulkomailta. Ehkä jopa useampia eläkkeitä. Milloinkahan se aletaan ottaa huomioon lomakkeissakin?

Kun kaksi vuotta sitten kävin omaiseni tuloselvitystä läpi nokakkain virkailijan kanssa, hän ohitti suvereenisti lomakkeen outoudet ja oikoi mutkat juuri niin kuin minäkin olisin tehnyt. En vain ollut uskaltanut, kun lomakkeessa nimenomaisesti vaaditaan ihan jotain muuta. Eihän sen niin pitäisi mennä!

Lomaketta tarvitaan pitkäaikaisen laitoshoidon asiakasmaksun määrittämiseen, ja tämä lomakerumba tanssitaan käsittääkseni joka toinen vuosi. Tuon amatöörimäisen lomakkeen lisäksi kaupungin taloushallinnolle pitää toimittaa kopiot seuraavista tositteista:

- Selvitys ennakonpidätysperusteista 1.2.2013 alkaen. - Helppo juttu, se on tullut.
- helmikuun 2013 käyttötilin tiliote ja selvitys muista talletuksista ja tilien korkotuloista ja korkoprosenteista. - Missään ei sanota, minkä tasoista selvitystä halutaan. Pitääkö nyt tulostaa mukaan se Käyttötilin tuotekuvaus? Enpä taida viitsiä. Jos ei lomakkeelle merkitty 0,05 % riitä niin soittakoot perään.
- viimeisin verottajalta tullut esitäytetty veroilmoitus erittelysivuineen. - Eihän minulla ole sitä, kun lähetin sen viime keväänä täydennettynä takaisin verottajalle!!! Käsittämätön vaatimus. Tämän kevään veroilmoituslomake ei ole vielä tullut, ja nämä paperit pitää toimittaa kaupungille jo 20.2. mennessä.
- ajantasainen selvitys pääomatuloista (esim. korko-, vuokra- ja osinkotulot). - Pitääkö niistä parista sentistä tosiaan olla erillinen selvitys? Enpä usko. Miksei ohjeistuksessa kerrota yhtään tarkemmin, millainen selvitys halutaan? Ja miksi tarvitaan selvitys, kun numerot on jo ilmoitettu lomakkeella? No joo, voin kopioida pankista tulleen aanelosen.

Puutteellinen lomake ja olemattomat täyttämisohjeet eivät lainkaan edistä kansalaisen uskoa viranomaisten hyväntahtoisuuteen tai edes ammattitaitoon. Tämä ei pelkästään houkuttele, vaan suorastaan pakottaa laiminlyömään, kiertämään ja jättämään huomiotta viranomaisten ohjeita.

Olen puhunut.

p.s. myöhempi lisäys: tunkiessani papereita kuoreen ilmeni vielä yksi puute: ne mahtuvat vain vaivoin. Olisiko liikaa vaadittu, että palautuskuoreen mahtuisi A4-kokoinen paperi taittamatta? Olen varma, että joillakin on vielä enemmän liitepapereita kuin minulla, minultahan puuttuu se esitäytetty veroilmoituskin.

--

Oma tilanne:

Viikon sisällä olen unohtanut kertaalleen avaimen kotiin, jättänyt oikoluettavan paperinipun vahingossa odottamaan yön yli ja kadottanut monta ajatusta juuri, kun niitä olisi tarvittu. Kyllä vain, stressiä on jälleen ollut ilmassa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine