Keblinger

Keblinger

Magneettikuva: aivot täynnä tyhjää

| sunnuntai 15. huhtikuuta 2012
Neurologi soitti ja selosti omaisestani otettuja magneettikuvia. Hän kertoi nyt myös syyn niiden ottamiseen:

 – Kun tulitte sisään, huomioni kiinnittyi omaisesi kävelyyn. Hän käveli niin huonosti, että aloin epäillä aivokasvainta. Se olisi näkynyt magneettikuvassa, joten oli hyvä, että suostuitte teettämään sen, hän sanoi.

Kasvainta omaiseni aivoissa ei ollut. Mutta eipä ollut paljon muutakaan. Jos ymmärsin minulle kotiin tulleesta lausunnosta ja neurologin puheesta oikein, karkeasti sanoen omaiseni aivokammiot olivat selvästi suurentuneet ja täyttyneet aivonesteellä. Itse aivokudos puolestaan oli surkastunut. Heti neurologin soiton jälkeen kirjoitin muistiinpanoihini näin:

"Hänellä on vahvaa kudoskatoa harmaassa aineessa aivojen kuorialueella ja melko vahvaa sentraalista atrofiaa. Jälkiä aivoinfarkteista ei ole eikä myöskään kasvainta löytynyt. Alzheimerille tunnusomaisilla aivoalueilla on lievää kudoskatoa, joka voi liittyä joko Alzheimeriin tai tähän toiseen sairauteen, jonka merkit ovat selvemmät.

Diagnoosi on subkortikaalinen vaskulaarinen dementia, mahdollisesti lisänä lievä Alzheimerin tauti.

Koska myös  monet vaskulaarista dementiaa sairastavat hyötyvät Alzheimerin taudin lääkityksestä ja kun omaiseni on jo saanut sen Kela-korvattuna (Kela ei korvaa sitä ollenkaan vaskulaaridementiapotilaille) niin lääkitystä jatketaan sellaisenaan. Seuraava käynti lääkärillä viimeistään 6 kk:n kuluttua.

Tämä dementian tyyppi johtuu verisuonien vaurioista. Hermosolut surkastuvat, koska verisuonitus lakkaa toimimasta. Neurologin mukaan vaurioita ei todennäköisesti olisi voinut estää esim. Aspirinia syömällä eikä mitenkään muutenkaan. Kolesterolilääkitys hänellä on ollut jo pitkään, joten sitäkään ei tarvitse aloittaa.

Alzheimerin tauti etenee eri tavoin kuin tämä vaskulaarinen dementia ja siksi neurologi piti tärkeänä, että uusi diagnoosi tulee kotihoidon ja muistihoitajan tietoon. Vaskulaarinen dementia etenee usein nopeammin kuin Alzheimer ja omaisellani se on siis jo hyvässä vauhdissa.

Vaskulaarisen dementian oireet riippuvat siitä, missä kohtaa aivoja kudoskato on. Aikaansaamattomuus, yleinen hitaus ja kävelyvaikeudet ovat tyypillisiä oireita. Myös vapina ja huimaus selittyy tällä.

Neurologi varmisti myös, että joku muu hoitaa omaiseni asioita, koska hänen dementiansa on jo vähintään keskivaikeassa vaiheessa."

Että näin.

Luin tänään kiinnostuneena Helsingin Sanomien jutun, jossa vanhukset olivat valokuvanneet omaa elämäänsä. Jutussa kerrottiin Eeva Pulkkisesta, joka sairastui kymmenen vuotta sitten Alzheimerin tautiin. Siinä sanotaan, että "Eeva Pulkkisen tauti on jo neljä vuotta sitten edennyt vaikeaan vaiheeseen, eikä hän enää juuri puhu. Miehensä hymyyn hän kuitenkin vastaa ja käteen tarttuu. Pulkkiset ovat yhdessä vuorokaudet läpeensä, osallistuvat ja matkustelevat ulkomaita myöten."

Miten erilainen tauti Eeva Pulkkisella onkaan kuin minun omaisellani! Eihän noista voi puhua samana päivänäkään. Pulkkinen pystyy vielä kävelemään ja matkustelemaan, joten tuskin hän on edes vaipoissa, ja silti hänen tautinsa on ollut jo neljä vuotta vaikeassa vaiheessa. Minun omaiseni saa edelleen varsin hyvät MMSE-pisteet eikä niiden perusteella sijoitu kuin nippa nappa keskivaikeaan dementiaan, mutta hänen toimintakykynsä lähestyy vihannesta. Puhetta kuitenkin riittää.

Omaisellani ovat suhteellisen hyvässä kunnossa juuri ne asiat, joista Alzheimer yleensä tunnistetaan ja jotka Alzheimerissa menevät ensin, eli puhe ja muisti, joskin jälkimmäinen jo takkuilee aika pahasti. Sen sijaan omaiseltani ovat kadonneet ne asiat, jotka yleensä Alzheimer-potilaalla säilyvät pitkään eli lihasten hallinta, käytännössä kävely ja suolen hallinta.

Omaiseni koko tauti on nyt vasta kestänyt neljä vuotta, eikä hän tosiaan enää voisi matkustella ulkomaita myöten.

--

Oma tilanne:

Puhdistin pari viikkoa sitten omaiseni vanhoja ruokailuvälineitä perinteisellä soodaa ja alumiinifoliota -menetelmällä. Tulokset olivat niin hyvät, että päätin eilen jatkaa. Käytin vahingossa leivinjauhetta, mutta onneksi se tehosi yhtä hyvin.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine