Keblinger

Keblinger

Koti laitoksessa – entä osoite?

| maanantai 16. heinäkuuta 2012
Kun ihminen saa paikan pitkäaikaissairaanhoidosta, hän muuttaa hoitolaitokseen asumaan. Hän on kirjoilla laitoksessa, ei kotonaan. Laitoksen osoite ei kuitenkaan yleensä ole hänen postiosoitteensa.  Asukkailla ei ole omia postilaatikoita eivätkä hoitajat kulje aamuisin vuoteelta toiselle jakamassa kirjeitä ja mainospostia.

Jos kotona vielä asuu joku, kotiin jäänyt useimmiten hoitaa laitosasukkaan asiat, ja postiosoite voi jäädä ennalleen. Jos asukas kuitenkin on leski, kuten omaiseni, tai muuten yksin asuva, posti on ohjattava uuteen osoitteeseen. Omaiselle asia realisoituu, kun laitospaikasta neuvoteltaessa kysytään laskutusosoitetta. Lasku ei siis tule muistisairaan käteen hänen hoitopaikkaansa, vaan omaiselle, joka hoitaa hänen raha-asiansa. Viimeistään tässä vaiheessa sellaisen henkilön on jostakin löydyttävä.


Myös muuttoilmoitukset jäävät omaisten tehtäväksi.

Mutta miten tehdään muuttoilmoitus, kun tavoitteena on, että posti 1) ei mene vanhaan osoitteeseen, josta henkilö on muuttanut pois, mutta 2) ei mene myöskään sinne, missä henkilö oikeasti asuu, vaan 3) ihan muualle, missä ihminen ei asu?

Muuttoilmoituslomakkeessa oletetaan, että henkilö muuttaa yhdestä paikasta toiseen, tai että hänellä on korkeintaan tilapäinen osoite paikassa, jossa hän ei ole kirjoilla.  Ei siellä ole kohtaa osoitteelle, jonne posti ohjataan pysyvästi. Minkähän takia ei? Luulisi, ettei minun ja omaiseni tilanne ole sentään aivan ainutlaatuinen. Eikös Suomessa sentään vielä joku muukin vanhus asu laitoksessa?

Jos ilmoittaisin, että omaiseni osoite on vaihtunut entisestä osoitteesta minun osoitteeseeni, maistraatti luulisi, että omaiseni on muuttanut meille. Kaikki muutkin viranomaiset Kelasta verohallintoon olettaisivat samoin. Omaiseni äänestyspaikaksi tulisi minun äänestyspaikkani, ei laitos. Ja kun taloyhtiö saisi tietää, joutuisin maksamaan omaisestani vesimaksua.

En voisi myöskään ilmoittaa, että omaiseni on muuttanut laitoksen osoitteesta meille,  koska silloin ainoastaan laitokseen menneet postit tulisivat meille. Entiseen osoitteeseen menisi postia kuten tähänkin asti.

Normaalisti muuttoilmoituksen voi tehdä kätevästi osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi. Toisen puolesta ilmoituksen voi kuitenkin tehdä vain Postista saatavalla paperisella lomakkeella.

Ratkaisin asian niin, että täytin kaksi lomaketta. Ensimmäisellä ilmoitin maistraatille (ruksi ruutuun "maistraatti"), että omaiseni on muuttanut vanhasta kodistaan laitokseen. Muuton syyksi ilmoitin lisätiedoissa laitospaikan, ja lisäksi kerroin uuden postiosoitteen.

Toisella ilmoituksella ilmoitin postille (ruksi ruutuun "posti"), että omaiseni postiosoite on siirtynyt hänen vanhasta osoitteestaan meille. Lisätietoihin kirjoitin, että omaiseni on kirjoilla laitoksen osoitteessa ja että toivon, että myös sinne menneet postit toimitettaisiin minulle.

Laitoin molemmat lomakkeet samaan kuoreen, vaikka se kiellettiin ohjeissa.

Viranomaisten kirjeet omaiselleni tulevat nyt osoitteella, joka on tyyppiä "Maija Virtanen c/o Liisa Virtanen".  Kaikki posti tulee meille. En tosin osaa sanoa, minne omaiseni joulukortit ovat kadonneet. Niitä ei tullut viime jouluna mihinkään näistä kolmesta osoitteesta, vaikka edellisjouluna niitä tuli vielä pieni nippu.

Kuinka paljon hämminkiä menettelyni aiheutti postissa ja/tai maistraatissa, en tiedä enkä välitä. Pääasia, että homma toimii. Jos joku tietää, kuinka tämä olisi pitänyt tehdä, kuulisin mielelläni.

--

Oma tilanne:

Olisin luullut, että lomalla jaksaa kirjoitella blogipäivityksiäkin tavallista tiheämmin. Mutta katin kontit! Laiskottaa.

7 kommenttia:

Anonyymi at: 24. kesäkuuta 2015 klo 18.46 kirjoitti...

Kuvaamasi ongelma dementiasta kärsivän vanhuken osoitteenmuutosilmoituksen tekemisessä on edelleen ennallaan. Kirjoituksesi kannustamani täytin lomakkeet kertomallasi tyylillä, mutta panin maistraatin ja postin osuudet eri kuoriin. Aika näyttä mihin osoitteeseen postit päätyvät.

{ Virpi } at: 2. tammikuuta 2017 klo 20.09 kirjoitti...

Kiitos tästä! Tilanne lienee edelleen sama, kun omalla omaisellani sama kuvio.

Anonyymi at: 14. maaliskuuta 2017 klo 12.49 kirjoitti...

Jaahas, arvatenkin juuri näin se menee! Miten tämä ei yllätä, ei sitten niin yhtään. Toistaiseksi en tee siis mitään.

Anonyymi at: 28. huhtikuuta 2017 klo 20.14 kirjoitti...

Laitoin juuri kysymyksen tismalleen samasta asiasta maistraatille. Ns. virallisen postin suhteen(verottaja, kela yms.) olen jo aiemmin - äitini asuessa kotonaan - tehnyt itselleni, koska äiti ei niitä enää ymmärtänyt. Nyt hän siirtyi vanhainkotiin ja vanha asunto jää kuitenkin irtaimiston ja minun käyttööni. Sinne menevä posti ei ole ongelma, mutta olen saanut ristiriitaista tietoa täytyykö asuinpaikka muuttuneeksi ja jos täytyy niin pelkään, että joudun tekemään koko c/o -rumban uudelleen. Tapaukseni suhteen tilanteen yksinkertaisin ratkaisu olisi, ettei tehdä muuttoilmoitusta vanhainkotiin. Vanhainkodin johtaja ei tiennyt miten asia tulisi hoitaa, he tekevät vain joka tammikuu maistraatille listan heillä asuvista. Hän ei tiennyt ovat asukit tehneet itse muuttoilmoituksen. Jonkun kaupungin ohjeessa luki (en muista mikä kaupunki kun kahlasin netissä läpi useita), että muuttoilmoitusta ei tarvitse tehdä, jos entinen asunto on samassa kunnassa ja jää edelleen hänen tai esim. edunvalvojavaltuutetun käytettäväksi. Itsellnä ja äidilläni näin, mutta kun toisaalta joissa "ohjeissa" lukee, että muuttoilmoitus on ehdottomasti tehtävä....

Anonyymi at: 23. toukokuuta 2017 klo 22.17 kirjoitti...

Juuri tässä perjantaina äitini ns. muutti uuteen pysyvään loppuelämänsä hoitomestaan ja muuttoilmoitus hänen osaltaan pitäisi hoitaa. Onnekseni olen hänen virallinen edunvalvojansa(kin). Mielenkiintoista lukea näitä kommentteja. On erikoista, että näinkin tavanomainen tapahtuma ei hoidu sujuvasti tässä meidän ihanassa modernissa yhteiskunnassamme. Kukin viranomainen vissiin tarkastelee kapeiden lasiensa lävitse vain omaa sarkaansa, mutta kukaan ei mieti asioita kokonaisuuksien kannalta...eikä ketään ministeriä tai hänen allaan olevaa organisaatiota kiinnosta tällaisia jonninjoutavia asioita hoidella kuntoon.

{ tiiv } at: 22. helmikuuta 2018 klo 8.56 kirjoitti...

Kiitos;arvasin etten ole ensimmäinen tämän asian kanssa.

Anonyymi at: 4. joulukuuta 2018 klo 16.58 kirjoitti...

Minua taas ihmetytti, että saatuani virkatodistuksen äitini perunkirjoitusta varten oli siihen merkitty jo parikymmentä vuotta kahdessa eri hoitokodissa ja välillä jopa toisessa kunnassa asuneen sisareni seurakunnaksi äitini aikaisempi seurakunta. Pitääkö minun nyt hänen edunvalvojanaan tehdä maistraattiin hänen puolestaan muuttoilmoitus ja mistä osoitteesta. Äitini kun oli asunut samassa seurakunnassa kolmessa eri osoitteessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pitänee soittaa väestörekisteriin...

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine