Keblinger

Keblinger

Väärä kuolinsyy

| tiistai 9. syyskuuta 2014
Luulin jo, etten tarvitsisi omaiseni kuolin(syy)todistusta mihinkään. Ei sitä kukaan minulle tarjonnutkaan. En edes tiennyt, mikä se oikeastaan on. Mutta vakuutuskorvauksen hakemukseen tarvitaan siitä kopio, ja siksi se oli hankittava.

Omaiseni hoitolaitoksesta  lähetettiinkin ripeästi kopio todistuksesta. Lääketieteen opiskelija oli allekirjoittanut todistuksen 4.6. eli neljäntenä päivänä omaiseni kuoleman jälkeen.

Lomakkeessa kerrotaan omaiseni nimi, vakituinen asuinmaa, henkilötunnus ja kuolinaika. Sen jälkeen on ruksattu kohta "varma". Toinen vaihtoehto olisi ollut "arvioitu". Myös viimeinen kotikunta on mainittu.

Sen jälkeen tulee kohta Kuolinsyyt. Kohdat Välitön kuolinsyy ja Välivaiheen kuolinsyyt sekä Muut kuolemaan myötävaikuttaneet merkittävät sairaudet, vammat ja tilat on jätetty täyttämättä.

Kohdassa Peruskuolemansyy lukee: Syykoodi: G30 Alzheimerin tauti.

Tiedättekin jo, että omaisellani EI ollut Alzheimerin tauti, tai jos oli, se ei ollut hänen pisimmälle edennyt sairautensa. Hänen aivokuvistaan näkyi, että hänellä on vaskulaarinen muistisairaus. Alzheimerin taudille tyypillisiä amyloidiplakkeja ei esimerkiksi ollut käytännössä ollenkaan näkyvissä, kun taas aivojen artrofia oli runsasta. Neurologian erikoislälääkäri piti aikanaan tärkeänä, että kaikki hoitohenkilökunta tietää oikean diagnoosin. Ja kyllä se omaiseni sairauskertomukseen merkittiinkin. Virallisissa papereissa silti aina vain kummitteli ensimmäinen, väärä diagnoosi.

Eihän sillä omaiselleni mitään merkitystä tietenkään ollut. Mutta vääristäähän väärä kuolinsyy tilastoja. Terveydenhoitojärjestelmämme ei vastakaan opi erottamaan muistisairauksia toisistaan, kun väärät diagnoosit hämärtävät tilannetta.

Omaisellani oli täysin tyypilliset vaskulaarisen muistisairauden oireet, mutta niitä ei tunnistettu perusterveydenhuollossa eikä erikoissairaanhoidossa. Ne tunnistettiin vasta yksityisellä terveysasemalla, jonne raahasin omaiseni, kun kukaan muu ei tuntunut olevan hänen hoidostaan kiinnostunut.

Alzheimer-kuolemien tilastoon tuli jälleen yksi turha luku.

Kuolemanluokaksi on merkitty Tauti. Muita vaihtoehtoja olisivat olleet Ammattitauti, Tapaturma, Lääketieteellinen hoito tai tutkimustoimenpide, Itsemurha, Henkirikos, Sota ja Epäselvä. Jos kyseessä ei olisi ollut tauti, olisi pitänyt antaa poliisille ilmoittamisen päivämäärä.

Kuolinpaikkana on mainittu Terveydenhuollon palveluyksikkö.

Lisäksi todistuksessa lukee muun muassa: "Dementia tasaisesti edennyt. Toukokuusta alkaen syöminen ja lääkkeenotto tullut vaikeammaksi, yleistila heikentynyt. Kokonaistilanne huomioon ottaen tehty saattohoitopäätös 20.5.2014. Todettu rauhallinen exitus 1.6.

Lopuksi todetaan kuolemansyyn selvittämistapa: Lääketieteellinen kuolemansyyn selvitys, ei ruumiinavausta.

--

Oma tilanne:


Unohdin jälleen tänään työlasit kotiin työpöydälle, vaikka varta vasten laitoin ne koteloon. Käsi ei sitten kuitenkaan vienyt niitä laukkuun asti.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine