Keblinger

Keblinger

Ajattele perillisiäsi ajoissa

| lauantai 20. syyskuuta 2014
Muistisairas omaiseni ei halunnut aiheuttaa ylimääräistä vaivaa kenellekään (vaikka joku saattaa olla tästäkin eri mieltä). Olen varma, että jos hän olisi tiennyt, miten paljon harmia hänen viime vuosina tekemistään ratkaisuista on ollut perikunnalle, hän olisi jättänyt eräät asiat tekemättä. Mutta hän luuli, että pelkkä hautapaikan hankkiminen etukäteen riittää.

Tässä listani teille, jotka ajattelette perillisiänne ja haluatte pitää asiat yksinkertaisina:

1. Älä muuta. Älä varsinkaan muuta ulkomaille. Älä vaihda seurakuntaa holtittomasti äläkä seilaa seurakunnan ja väestörekisterin välillä. Kaikki tämä vaikeuttaa pakollisen sukuselvityksen tekemistä. Virkatodistusten haaliminen useilta paikkakunnilta vie aikaa ja rahaa.

2. Kiellä myös lapsilta muutot ulkomaille ja tee kaikkesi, jotta he pysyvät samalla paikkakunnalla. Se hankaloittaa valtavasti perikunnan asioiden hoitamista, jos joku perikunnan jäsenistä asuu ulkomailla. Mitä lähempänä toisiaan perilliset asuvat, sitä parempi.

3. Käytä vain yhtä pankkia ja mieluiten vain yhtä pankkitiliä. Pankit eivät päästä perikuntaa käsiksi vainajan varoihin noin vain, vaan paperia pitää kerätä paljon sen todistamiseksi, ketkä ovat oikeutettuja päättämään varojen käytöstä. Mitä useammassa pankissa on tilejä, sitä työläämpää kuolinpesän hoitaminen on.

4. Jos sijoitat varoja, sijoita vain yhteen tai kahteen kohteeseen. Ei ole mitään järkeä sijoittaa paria tuhatta euroa osakkeisiin, muutamaa satalappusta yhteen ja tonnia toiseen rahastoon, ja lisäksi rippusta säästöeläkevakuutukseen. Jokainen näistä aiheuttaa perikunnalle paperityötä. Pahinta on asiointi vakuutusyhtiöiden kanssa. Jos sijoitettavaa on, suosittelen yksityistä pankkiiriliikettä, joka sijoittaa varat hajautetusti toiveidesi mukaan, mutta varojen kotiuttaminen onnistuu yhdellä valtakirjalla.

5. Myy talosi ja muuta vuokralle. Älä haali metsäpalstoja ja rantatontteja vielä viime metreillä, vaikka kuinka tekisi mieli. Rahan jakaminen on huomattavasti helpompaa kuin kiinteistöjen. Perikunta säästyy monelta riidalta, kun perittävän omaisuus on muutettavissa rahaksi nopeasti ja yksinkertaisesti.

--

Oma tilanne:

Kaadoin itselleni lasiin colajuomaa. Sitten huomasin, että edellinen lasillinen oli vielä juomatta baaritiskillä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine