Keblinger

Keblinger

Lohimureke ja mitä mieltä siitä pitäisi olla?

| maanantai 30. kesäkuuta 2014
Facebookissa levitetään ja kommentoidaan nyt ahkerasti tätä kuvaa:

Kuvan sanotaan olevan esimerkki siitä, millaisia aterioita ruokapalvelu toimittaa muistisairaalle. Olen tätä jo kommentoinut monissa viestiketjuissa, mutta koska sitä yhä jaksetaan ällistellä samoilla argumenteilla, palaan siihen vielä täällä.

Minulla herää tämän tai vastaavan kuvan nähdessäni aina kysymys kuvan aitoudesta. Kyllä minä sen uskon, että tämä annos on tuotu muistisairaan kotiin. Mutta mitä muuta hänelle tuotiin samassa yhteydessä? Siitä ei näy kuvaa. Yleensä ruokapalvelut jakavat annokset kylmään ja lämpimään osioon, kuten järkevää onkin. Jos tämä on annoksen lämpimän ruoan osuus ja lisäksi on tuotu kylmä kastike, salaatti ja jälkiruoka, saadaankin jo varsin tasapainoinen ateria.

Missä siis lisukkeet ovat? Mieleeni tulee ainakin kolme vaihtoehtoa:

1) Jakelu on epäonnistunut ja sairas on todellakin saanut vain tämän lämpimän ruoan osuuden. Silloin oikea toimintatapa on soittaa palvelunumeroon ja kertoa asiasta. Totta on, että muistisairas ei sitä yleensä pysty tekemään.
2) Kylmät lisukkeet ovat tulleet, mutta omaisen tullessa paikalle ne on jo syöty, jemmattu jonnekin tai laitettu roskikseen. Muistisairas ei muista, mitä niille on tapahtunut. Ainakin oma omaiseni söi erittäin usein ateriastaan vain nämä kylmät osuudet, ensimmäisenä jälkiruoan.
3) Kylmät lisukkeet ovat tulleet, mutta kuvan ottajan mielestä oli järkevämpää jakaa puolitotuus kuin koko totuus.

Keskustelun herättäminen ruokapalveluiden ruoan tasosta on varmaan paikallaan ja hyvä on herätellä siihenkin, että muistisairas ei tosiaan pysty pitämään omia puoliaan. Jos tällä kuvalla saadaan  joku sukulainen, naapuri tai ystävä piipahtamaan hieman useammin muistisairaan luona ruoka-aikaan, kuva on täyttänyt tavoitteensa. Nimittäin seurassa ruoka maistuu paremmin. Vähän heikompikin ruoka.

Minulla on tästä lisääkin sanottavaa, mutta en juuri nyt ehdi kirjoittaa enempää. Palaan yleisemmin asiaan muistisairaiden ravitsemuksesta myöhemmin.
--
Lisäys: Suomen Kuvalehden uutisesta ilmenee, että asia oli juuri niin kuin arvelinkin: ateriaan kuului myös kylmiä lisäkkeitä, muun muassa salaattia ja kastiketta.  Keskustelu kuitenkin jatkuu ja hyvä niin. Palaan tähän vielä itsekin, mutta välillä täytyy tehdä muuta.

http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/muistisairaan-ruoka-annoksesta-nousi-facebook-kohu-yrittaja-olemme-pizzataksi/?shared=45029-14e6cc9b-4
2 kommenttia:

Anonyymi at: 1. heinäkuuta 2014 klo 9.24 kirjoitti...

Eiköhän kyseessä ole omaisen haluama julkisuuskohu kyseisessä asiassa. Annoksen toimittajan mukaan siitä puuttui kastike, salaatti ja leivät. Eli missäs ne on? Taitaa paska osua kuvanottajan omaan tuulettimeen ja näihin, jotka tähän kohuun tarttuu.

{ Maija } at: 2. heinäkuuta 2014 klo 21.00 kirjoitti...

Näin varmaankin on, Anonyymi hyvä. Minua on aina ihmetyttänyt Facebookin käyttäjien lähdekritiikin puute. Uskovatko ihmiset tosiaan ihan mitä tahansa, kun vain joku on ottanut valokuvan ja sitten selittää sen niin kuin haluaa? Kuva puhuu enemmän kuin sata sanaa? Eikä kenellekään tule mieleen, että valokuva näyttää todellisuudesta vain tasan sen osan, mikä halutaan linssin eteen laittaa. Eikä usein edes sitä, kuviahan myös käsitellään tarkoitushakuisesti.

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine