Keblinger

Keblinger

Verohallinto valehtelee dementille

2
| lauantai 19. tammikuuta 2013
No ei, ei se sitten ollutkaan niin.

Selvityksessä ennakonpidätysperusteista / verovuosi 2013 lukee viimeisenä rivinä täysin selvästi: Ulkomaan eläketulot huomioitu pidätysprosentin laskennassa.

Kahden viikon kuluttua samainen verohallinto kuitenkin muisti dementtiä ennakkoverolipulla ja kolmella tilisiirtolomakkeella, joiden eräpäivät ovat  23.2., 23.7. ja 23.11. tänä vuonna.

Mitä hittoa!!

Eikö verohallinnon vasen käsi tiedä, mitä oikea tekee? Vaikuttaa vahvasti siltä, että omaiseni tämän vuoden tulot ja verot on arvioitu kaksi eri kertaa ja päädytty kahteen eri lopputulokseen.

Ensin tulleissa papereissa kerrotaan tulot ja vähennykset, joiden perusteella ennakonpidätysprosentit on laskettu. Seuraavissa papereissa  annetaan selvitys ennakkoveron perusteista. Näissä on ERI LUVUT!

Ensimmäisessä dementin verot on laskettu vain "ennakonpidätyksen alaisten ansiotulojen" perusteella ja on päädytty lukemaan xx. Seuraavassa erässä hänen veronsa on laskettu sekä "ennakonpidätyksen alaisten ansiotulojen" että "ennakonkannon alaisten ansiotulojen" perusteella ja päädytty lukemaan yyy. Koska yyy on selvästi suurempi kuin xxx, on päätetty mätkäistä reilusti tilisiirtolomakkeella maksettavaa veroa sen lisäksi, että osa veroista pidätetään suoraan eläkkeistä.

Hassua on, että molemmissa laskelmissa ilmoitetaan, mikä on dementin yleisradioveron perusteena oleva tulo. Arvatkaa vaan, onko se sama? Eipä ole, eroa on noin 4 000 euroa. Mitähän tästäkin pitäisi ajatella? Minkä verran dementti omaiseni mahtaa oikeasti maksaa yleisradioveroa?

Ajattelin ensin soittaa välittömästi verotoimistoon ja kysyä, mistä moinen hullutus. En ole kuitenkaan soittanut. Ihan sama, jos verohallinto tekee päällekkäistä työtä. Säilyvätpä virkamiesten työpaikat. Sitä paitsi tilannehan on ollut tämä sama jo pitkään. En ilmeisesti vain ole lukenut papereita aiemmin yhtä tarkasti kuin nyt, kun olen virallinen edunvalvoja.

Nimittäin sitä minä en ymmärrä, minkä takia selvityksessä ennakonpidätyksen perusteista ei mainita SANALLAKAAN, että samalle verovelvolliselle ollaan lisäksi määräämässä veroa verolipulla. Päin vastoin, siinähän sanotaan, että ULKOMAAN ELÄKETULOT HUOMIOITU pidätysprosentin laskennassa. Sehän on tarkkaan ottaen vale. Ennakonkannon alaisiksi on määritelty nimenomaan ulkomaan eläketulot.

Minkä takia verohallinto valehtelee dementille?

Vastaukseen liittyy ihan varmasti pykälä tai kaksi.

--

Oma tilanne:

Unohtelu on vähentynyt dramaattisesti sen jälkeen, kun kävin Espanjassa valohoidossa ja sain siellä vuorokausirytmini jälleen kohdalleen. 8 tunnin keskeytymättömät yöunet tekevät ihmeitä muistille! Nyt olen muutaman kerran jopa muistanut, että joskus on strategisesti järkevää unohtaa jotakin. Pääsee paljon vähemmällä.

Verottaja tuli järkiinsä – vai tuliko?

0
| torstai 10. tammikuuta 2013
Kuten olen aiemmin kertonut, dementti omaiseni saa 8 eri eläkettä, joista kolme ulkomailta. Tästä on ollut lomakkeita täytellessä paljon vaivaa, varsinkin, kun osa eläkkeistä (ulkomailta tulevat) maksetaan bruttona ja osa (kotimaiset) nettona eli maksaja ei peri kaikista ennakonpidätystä - mitenpä kansainvälinen järjestö sen osaisikaan tehdä. Suomalaisissa lomakkeissa kuitenkin oletetaan yleensä, että eläkesummat ilmoitetaan joko bruttona tai nettona, ei sikin sokin. Kunkin ulkomaaneläkkeen kuukausittaisen nettosumman laskeminen on ollut prosessi, joka on lähes nyrjäyttänyt aivoni.

En osaa yhtään sanoa, minkä takia verottaja on pannut näiden ulkomaisten eläkkeiden verot maksuun ennakkoverolipulla kolme kertaa vuodessa. Niin se on kuitenkin tehnyt jo kymmenien vuosien ajan. Kyse ei ole siitä, ettei verottaja olisi osannut arvioida, paljonko eläkettä tulee. On se osannut: maksulomakkeet ovat tulleet postissa aina alkuvuodesta koko vuotta varten, ja summat ovat olleet niissä nätisti paikoillaan.

Miksei ulkomaaneläkkeitä ole otettu huomioon omaiseni ennakonpidätysprosentissa ja kaikkia veroja peritty suoraan suomalaisista eläkerahastoista maksettavista eläkkeistä? En voi tietää. Sama verottaja on kuitenkin aina osannut tehdä saman tempun esimerkiksi minun vähäisten pääomatulojeni kohdalla: en minä niistä ennakkoverolipulla veroja maksa, vaan ne on aina otettu huomioon pidätysprosentissa.

Nyt verohallinto on kuitenkin tullut järkiinsä myös omaiseni verotuksessa.

Dementin omaiseni uusimmassa selvityksessä ennakonpidätyksen perusteista lukee: "Ulkomaan eläketulot huomioitu pidätysprosentin laskennassa". Jipii! Ehdinkin jo ihmetellä, missä ennakkoverolippu luuraa.

Enää ei tarvitse vahtia, että muistan maksaa ennakkoverot ajallaan. Kaikki olisi nyt vallan erinomaisesti, paitsi että mitenkäs minä nyt lasken ulkomaaneläkkeiden netot, kun en tiedä, mikä euromäärä veroa on pidätetty (tiedossani on vain pidätysprosentti) enkä myöskään sitä, mikä osa maksetusta verosta kohdistuu näihin ulkomaaneläkkeisiin?

On helppoa laskea, minkä määrän veroja verottaja aikoo tuolla veronpidätysprosentilla vuoden aikana kerätä. Mutta mikä on kunkin eläkkeen osuus siitä? Nyt nyrjähtävät aivot totaalisesti.

Toivottavasti omaiseni hoitomaksun määräytymisperusteita ei tarkisteta ihan lähiaikoina! Siinä lomakkeessa nuo netot nimittäin pitäisi antaa.

--

Oma tilanne:

Unohdin tällä viikolla ensi kertaa tavaraa kaupan kassalle. Huomasin vasta työpaikalla, että vain osa maksamistani tavaroista oli mukana kassissa. En viitsinyt palata takaisin.


 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine