Keblinger

Keblinger

Kuka saa hoitopaikan?

| keskiviikko 23. lokakuuta 2013
 Alla olevasta linkistä pääsee Ylen uutisten juttuun, jossa pohditaan sitä, millä perusteilla vanhus pääsee ympärivuorokautiseen hoitoon. Aika realistisesti arviointipäällikkö siinä vastailee, mutta toimittaja ei osaa kysyä juuri niitä kysymyksiä, joilla asia tulisi esiin. Lopputulos: molemmat puhuvat toistensa ohi ja turhautuvat.

Ympärivuorokautista hoitoa saavat vain ne, jotka eivät selviydy missään muualla. Ei minullekaan sanottu pitkään aikaan, mitä tämä käytännössä tarkoittaa, koska en tiennyt, millaista toimintakykyä niissä muissa paikoissa edellytetään. Vähä vähältä se sitten selvisi:  muissa paikoissa on pystyttävä kävelemään edes hiukan; käytännössä vessaan ja ruokapöytään. Omaiseni sai paikan, koska hän ei osannut kävellä eikä hänen kotinsa sopinut pyörätuolissa liikkuvan asunnoksi.

Toimittajalle ei ilmeisesti tullut lainkaa mieleen tuo kävelyn tärkeys. En minäkään nuorempana tiennyt, että ihminen voi menettää kyvyn kävellä.

Myöskään inkontinenssi ei tullut jutussa kunnolla esiin laitospaikan saamisen perusteena. Käytännössä se on peruste, koska kotihoito ei jaksa kauan katsella ihmistä, joka kastelee patjansa läpikotaisin ja tuhrii kotinsa ulosteilla, koska ei ymmärrä tarvitsevansa vaippaa. Kävely liittyy tavallaan tähän saman: kävellä pitää, koska hoitajat eivät jaksa yksinään kantaa vanhusta vessaan ja suihkuun. Housuun kakanneen vanhuksen riisuminen, peseminen ja pukeminen likaisessa vuoteessa on paljon vaadittu hoitajalta. Laitoksessa on käytössä nostolaitteet ja enemmän käsipareja sekä paremin suunnitellut tilat.

Dementiaakin on niin monenlaista. Ei muistisairaus tosiaan yksinään riitä laitospaikan perusteeksi, kuten ei ikäkään. Jutussa mainitaan lisäksi vaaratilanteiden aiheuttaminen ja päämäärätön harhailu ulkona, joka on yhden sorttinen vaaratilanne. Minun omaiseni onneksi menetti kykynsä laittaa ruokaa ennen kuin hän ehti aiheuttaa isompia vaaratilanteita keittiössä. Ehkä hän tajusi pysyä poissa vaarallisten laitteien ääreltä ja alkoi siksi syödä pelkästään jääkaapista? Kenpä tietää.

Minusta nuo ympärivuorokautisen hoidon kriteerit ovat ihan järkevät. Niitä kummastellaan, koska luullaan, että pahinta, mitä voi tapahtua, on yksin ja hiukan hukassa oleminen. Ei tajuta, että se on vielä melko hyvä tilanne. Koska ei osata kysyä oikeita kysymyksiä, turhaudutaan puolittaisiin vastauksiin. Ja vastaajat taas ovat niin sisällä asiassa, etteivät tajua, mitä kysyjä ei tiedä eikä ymmärrä. Auttaisiko, jos uskallettaisiin sanoa sana "kakka"? Sillä siitähän tässä on pitkälle kysymys.

Mutta se on minulle yhä täysi arvoitus, minkä kuntoisille ihmisille palvelutalot on tarkoitettu, ketkä niihin pääsevät kaupungin/kunnan paikoille ja missä kunnossa silloin pitää olla. Itse maksaen tietysti voi ostaa millaisia palveluja huvittaa, mutta useimmilla ei liene varaa maksaa asumisesta ja hoidosta 4 000 euroa kuussa.

Tästä linkistä pääset Yleisradion juttuun.

--

Oma tilanne:

Mitähän keksisin? Ai niin, alkuviikosta missasin palaverin, koska olin merkinnyt sen kalenteriin väärään kohtaan. Toisaalta kollegalla oli kokouksen ajankohdasta eri tavalla väärä tieto kuin minulla. Ehkä virheen tekikin koollekutsuja? Oli niin kiire, etten ehtinyt selvittää, kuka tai ketkä mokasivat milläkin tavalla. Ihan sama. Tällaista hösellystä tapahtuu paljon, kun kaikilla on tusina palloa ilmassa yhtä aikaa.


3 kommenttia:

Anonyymi at: 27. lokakuuta 2013 klo 8.48 kirjoitti...

Maaseutupaikkakunnallani palveluasumispaikoille pääsevät helpommin syrjäkylillä asuvat. Kodinhoitajat eivät ehdi kovin usein kolmenkymmenen kilometrin päähän. Annikki

{ Maija } at: 28. lokakuuta 2013 klo 9.37 kirjoitti...

Totta varmaan tuo, Annikki. Maaseudulla asiat ovat ihan toisin kuin kaupunkien keskustoissa. Asumisolosuhteet vaikuttavat ilmeisesti silti aika paljon täälläkin. Vaikka omaisemme asuu kerrostalossa keskellä keskustaa, meille kerrottiin, että samalla alueella on niin paljon huonokuntoisia puutaloja, ettei hänellä ole mitään mahdollisuutta päästä palvelutaloon. Samaan alueeseen nimittäin kuuluu sekä kaupungin keskustaa että iso kaistale haja-asutusaluetta. Ne, joilla ei ole sisävessaa, ajavat ohi niistä, joiden vessaan ei mahdu pyörätuoli.

{ Sanna } at: 7. marraskuuta 2022 klo 15.45 kirjoitti...

Tuota paikkaa kyllä joutuu jossain odottamaan kauankin. Meillä on mietitty, että kotiin hommaisimme hygieniahaalarit, hieman helpottamaan. Vanhus vielä asuu kotosalla, mutta kotisairaanhoito käy katsomassa. Usein on esimerkiksi lakanat märät ja vaihdettava. https://www.suomenlaitostekstiilit.com/sairaalatpalvelutalot/hygieniahaalari-hyg2

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine