Keblinger

Keblinger

Oliko tämä enneuni?

| keskiviikko 17. heinäkuuta 2013
Näin viime yönä erikoisen unen. Kaksi eri henkilöä ennusti siinä omaiseni kuolinpäivän. Päivä oli molempien ennusteessa sama.

Unen ensimmäisessä kohtauksessa keskustelimme perhepiirissä omaisestani. Kysyin muilta, mitä he arvelevat, kuoleeko omaisemme vuoden sisällä. Lapsenlapsi vastasi: "Minä luulen, että hän kuolee 11. helmikuuta, joka on laskiaistiistai." Kohtaus jatkui vielä hetken, mutta en muista siitä muuta.

Toisessa kohtauksessa ollaan laitoksessa omaiseni luona. Hän ei kuitekaan ole nykyisellä paikallaan neljän hengen huoneessa, vaan eri seinustalla, ja omissa vaatteissa. Ehkä hän ei ole edes vuoteessa, vaan pöydän päässä. Hän on istuvassa asennossa ja keskustelee selkeästi, orientoituneena aikaan ja paikkaan. Osana keskustelua omaiseni sanoo: "Minä kuolen laskiaistiistaina. En lähde vielä tänä vuonna, mutta vuoden sisällä."

Uni jatkui niin, että aloin selostaa omaiselleni, mitä lapsenlapsi oli sanonut ja miten erikoista oli, että he kumpikin toisistaan tietämättä valitsivat saman päivän.

Kun heräsin, muistin unesta vain osan. En heti muistanut edes kerrottua päivää. Muistin, että se oli jokin alkuvuoden päivä, jolla on erityinen nimi. Alkuvuonna ei ole muita nimettyjä päiviä kuin loppiainen, laskiaistiistai, laskiaissunnuntai ja kynttilänpäivä, ja näistä neljästä mikään muu ei kuulostanut oikealta. Entä sitten päivämäärä? Kun annoin mieleni vaeltaa sen ympärillä, tiesin selvästi, että 11. helmikuuta se oli.

Sitten kalenterille. Ensi vuoden 11. helmikuuta on - niin, tiistai.

Se ei kuitenkaan ole laskiaistiistai. Laskiaistiistai on ensi vuonna vasta 4. maaliskuuta, ja unessa tuo kriittinen päivä ei todellakan ollut niin myöhään. Itse asiassa laskiaistiistai ei osu päivämäärälle 11. helmikuuta kertaakaan 10 seuraavan vuoden aikana.

Jotakin väärää tässä ennusteessa siis joka tapauksessa on. Kirjaan sen silti tänne, jotta muistan.

Yleensä kai sanotaan, että jos unessa näkee kuoleman, se ei merkitse kuolemaa, vaan jotakin muuta, yleensä uuden alkua. Se on kuitenkin fakta, että omaiseni elinpäivät ovat rajoitetut, kuten meidän muidenkin. Hammastulehdus on ehkä tuonut mielessäni hänen poismenonsa lähemmäs. Onhan hampaasta muualle kehoon leviävä tulehdus varmaankin täysin mahdollinen kuolinsyy. 

--

Oma tilanne:

Pakastin unohtui päälle melko pitkäksi ajaksi mustikoiden pakastamisen jälkeen, mutta vakavampia unohduksia ei nyt tule mieleen.

1 kommenttia:

{ Maija } at: 11. maaliskuuta 2014 klo 22.54 kirjoitti...

Dementti omaiseni ei menehtynyt tiistaina 11.2.2014. Ei myöskään laskiaistiistaina.

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine