Keblinger

Keblinger

Verottaja tuli järkiinsä – vai tuliko?

| torstai 10. tammikuuta 2013
Kuten olen aiemmin kertonut, dementti omaiseni saa 8 eri eläkettä, joista kolme ulkomailta. Tästä on ollut lomakkeita täytellessä paljon vaivaa, varsinkin, kun osa eläkkeistä (ulkomailta tulevat) maksetaan bruttona ja osa (kotimaiset) nettona eli maksaja ei peri kaikista ennakonpidätystä - mitenpä kansainvälinen järjestö sen osaisikaan tehdä. Suomalaisissa lomakkeissa kuitenkin oletetaan yleensä, että eläkesummat ilmoitetaan joko bruttona tai nettona, ei sikin sokin. Kunkin ulkomaaneläkkeen kuukausittaisen nettosumman laskeminen on ollut prosessi, joka on lähes nyrjäyttänyt aivoni.

En osaa yhtään sanoa, minkä takia verottaja on pannut näiden ulkomaisten eläkkeiden verot maksuun ennakkoverolipulla kolme kertaa vuodessa. Niin se on kuitenkin tehnyt jo kymmenien vuosien ajan. Kyse ei ole siitä, ettei verottaja olisi osannut arvioida, paljonko eläkettä tulee. On se osannut: maksulomakkeet ovat tulleet postissa aina alkuvuodesta koko vuotta varten, ja summat ovat olleet niissä nätisti paikoillaan.

Miksei ulkomaaneläkkeitä ole otettu huomioon omaiseni ennakonpidätysprosentissa ja kaikkia veroja peritty suoraan suomalaisista eläkerahastoista maksettavista eläkkeistä? En voi tietää. Sama verottaja on kuitenkin aina osannut tehdä saman tempun esimerkiksi minun vähäisten pääomatulojeni kohdalla: en minä niistä ennakkoverolipulla veroja maksa, vaan ne on aina otettu huomioon pidätysprosentissa.

Nyt verohallinto on kuitenkin tullut järkiinsä myös omaiseni verotuksessa.

Dementin omaiseni uusimmassa selvityksessä ennakonpidätyksen perusteista lukee: "Ulkomaan eläketulot huomioitu pidätysprosentin laskennassa". Jipii! Ehdinkin jo ihmetellä, missä ennakkoverolippu luuraa.

Enää ei tarvitse vahtia, että muistan maksaa ennakkoverot ajallaan. Kaikki olisi nyt vallan erinomaisesti, paitsi että mitenkäs minä nyt lasken ulkomaaneläkkeiden netot, kun en tiedä, mikä euromäärä veroa on pidätetty (tiedossani on vain pidätysprosentti) enkä myöskään sitä, mikä osa maksetusta verosta kohdistuu näihin ulkomaaneläkkeisiin?

On helppoa laskea, minkä määrän veroja verottaja aikoo tuolla veronpidätysprosentilla vuoden aikana kerätä. Mutta mikä on kunkin eläkkeen osuus siitä? Nyt nyrjähtävät aivot totaalisesti.

Toivottavasti omaiseni hoitomaksun määräytymisperusteita ei tarkisteta ihan lähiaikoina! Siinä lomakkeessa nuo netot nimittäin pitäisi antaa.

--

Oma tilanne:

Unohdin tällä viikolla ensi kertaa tavaraa kaupan kassalle. Huomasin vasta työpaikalla, että vain osa maksamistani tavaroista oli mukana kassissa. En viitsinyt palata takaisin.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine