Keblinger

Keblinger

Verohallinto valehtelee dementille

| lauantai 19. tammikuuta 2013
No ei, ei se sitten ollutkaan niin.

Selvityksessä ennakonpidätysperusteista / verovuosi 2013 lukee viimeisenä rivinä täysin selvästi: Ulkomaan eläketulot huomioitu pidätysprosentin laskennassa.

Kahden viikon kuluttua samainen verohallinto kuitenkin muisti dementtiä ennakkoverolipulla ja kolmella tilisiirtolomakkeella, joiden eräpäivät ovat  23.2., 23.7. ja 23.11. tänä vuonna.

Mitä hittoa!!

Eikö verohallinnon vasen käsi tiedä, mitä oikea tekee? Vaikuttaa vahvasti siltä, että omaiseni tämän vuoden tulot ja verot on arvioitu kaksi eri kertaa ja päädytty kahteen eri lopputulokseen.

Ensin tulleissa papereissa kerrotaan tulot ja vähennykset, joiden perusteella ennakonpidätysprosentit on laskettu. Seuraavissa papereissa  annetaan selvitys ennakkoveron perusteista. Näissä on ERI LUVUT!

Ensimmäisessä dementin verot on laskettu vain "ennakonpidätyksen alaisten ansiotulojen" perusteella ja on päädytty lukemaan xx. Seuraavassa erässä hänen veronsa on laskettu sekä "ennakonpidätyksen alaisten ansiotulojen" että "ennakonkannon alaisten ansiotulojen" perusteella ja päädytty lukemaan yyy. Koska yyy on selvästi suurempi kuin xxx, on päätetty mätkäistä reilusti tilisiirtolomakkeella maksettavaa veroa sen lisäksi, että osa veroista pidätetään suoraan eläkkeistä.

Hassua on, että molemmissa laskelmissa ilmoitetaan, mikä on dementin yleisradioveron perusteena oleva tulo. Arvatkaa vaan, onko se sama? Eipä ole, eroa on noin 4 000 euroa. Mitähän tästäkin pitäisi ajatella? Minkä verran dementti omaiseni mahtaa oikeasti maksaa yleisradioveroa?

Ajattelin ensin soittaa välittömästi verotoimistoon ja kysyä, mistä moinen hullutus. En ole kuitenkaan soittanut. Ihan sama, jos verohallinto tekee päällekkäistä työtä. Säilyvätpä virkamiesten työpaikat. Sitä paitsi tilannehan on ollut tämä sama jo pitkään. En ilmeisesti vain ole lukenut papereita aiemmin yhtä tarkasti kuin nyt, kun olen virallinen edunvalvoja.

Nimittäin sitä minä en ymmärrä, minkä takia selvityksessä ennakonpidätyksen perusteista ei mainita SANALLAKAAN, että samalle verovelvolliselle ollaan lisäksi määräämässä veroa verolipulla. Päin vastoin, siinähän sanotaan, että ULKOMAAN ELÄKETULOT HUOMIOITU pidätysprosentin laskennassa. Sehän on tarkkaan ottaen vale. Ennakonkannon alaisiksi on määritelty nimenomaan ulkomaan eläketulot.

Minkä takia verohallinto valehtelee dementille?

Vastaukseen liittyy ihan varmasti pykälä tai kaksi.

--

Oma tilanne:

Unohtelu on vähentynyt dramaattisesti sen jälkeen, kun kävin Espanjassa valohoidossa ja sain siellä vuorokausirytmini jälleen kohdalleen. 8 tunnin keskeytymättömät yöunet tekevät ihmeitä muistille! Nyt olen muutaman kerran jopa muistanut, että joskus on strategisesti järkevää unohtaa jotakin. Pääsee paljon vähemmällä.

2 kommenttia:

{ Annikki } at: 2. helmikuuta 2013 klo 10.06 kirjoitti...

Hei. Kun luen kertomuksiasi, minua kauhistaa pelko että minua alettaisiin vaatia muistisairaan omakseni viralliseksi edunvalvojaksi. Nytkin joudun kyllä jatkuvasti valvomaan hänen etujaan. Tämän vuoden maksusitoumus fysioterapiaan ei esim. ole tullut vieläkään, mutta kirjoitettu jo on, sen jälkeen kun sitä useita reittejä pitkin olen perännyt. Kuntoutusjaksoa ei varmaan olisi tullut koskaan ilman puhelujani. Arvostan kovasti toimintaasi ja tajuan jotain paineistasi.

{ Maija } at: 2. helmikuuta 2013 klo 19.48 kirjoitti...

Hei Annikki,
Omaiseni asioiden hoitamisesta oli paljon vaivaa, kun hän vielä asui kotona, mutta oli jo huonokuntoinen. Siihen verrattuna edunvalvojuus on hyvin pieni asia, joka aiheuttaa vain vähän työtä ja vaivaa. Kun muistisairas saa laitospaikan, suurimmat huolet ovat ohi, eikä edunvalvojaakaan yleensä varmaan ennen sitä tarvita.

En pelkäisi edunvalvojan tehtävää. Siitä voi varmasti myös kieltäytyä - maistraatilta voi pyytää edunvalvojaa ja silloin maistraatti nimeää "virkaholhoojan". Mietit vain etukäteen, millä sanankäänteellä tämän ilmoitat, jos joku alkaa esittää vaatimuksia. Ketään ei voine pakottaa edunvalvojaksi.

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine