Keblinger

Keblinger

Maistraatti neuvoo dementin omaista

| tiistai 16. lokakuuta 2012
Sain viimein tänään soitetuksi maistraattiin kysyäkseni neuvoja omaisuusluettelon laatimiseen. Kotipaikkakuntani maistraatilla on ihan oma holhousasioiden juridinen neuvontapuhelin, joka palvelee arkisin klo 9–12. Tuo sattuu kuitenkin olemaan tehokkainta työaikaa, jota en ole halunnut tuhlata. Ennen kuin tänään.

Sainkin vastaukset kaikkiin askarruttaviin kysymyksiin. Kuten:

1. Verolippu on kuin onkin "Selvitys verotuksesta vuodelta 0000".

2. Vaikka lomakkeessa on erikseen kohdat eläkkeille ja tuille, Kelan maksamat tuet voi ilmoittaa yhdessä eläkkeiden kanssa. Mukaanhan tulee Kelan selvitys, josta näkyy, mistä osista maksettava summa koostuu.

3. Kun leskeytynyt päämies asuu asunnossa, jonka hän omistaa yhdessä edesmenneen puolisonsa jakamattoman kuolinpesän kanssa, hänen omistusosuudekseen asunnon hallintaan oikeuttavista osakkeista voi merkitä 50 %.  Mukaan tarvitaan perukirja, asunnon kauppakirja sekä isännöitsijäntodistus, josta ilmenee, ketkä tällä hetkellä omistavat asunnon.

4. Ohjeissa neuvottiin liittämään luetteloon perukirjan lisäksi perintöverolippu. Sellaista ei dementin papereista löytynyt. Löytyi kuitenkin yhden pesän osakkaan perintöverolippu, jossa lukee, että lesken osuus on jätetty verottamatta tietyn pykälän nojalla. Tästä voi päätellä, ettei dementti ole perinyt eikä siten maksanut perintöveroakaan. Maistraatista suositeltiin kopioimaan mukaan tuo osakkaan perintöverolippu – ei siitä kuulemma ainakaan haittaa olisi.

5. Vaikka dementin omistusosuus (entisestä) kodistaan on 50 %, asunnon koko yhtiövastikkeen voi silti merkitä hänen säännölliseksi kulukseen.

No niin, nyt voin viimein toden teolla käydä lomakkeen kimppuun. Minulla pitäisi olla kaikki liitteet, vain isännöitsijäntodistus puuttuu. Sen tilasin tänään. Lomakkeestakin olen jo tehnyt käsinkirjoitetun luonnoksen, jonka tiedot pitäisi nyt siirtää netistä imuroidulle lomakkeelle. Lomaketta ei voi tallentaa täytettynä, joten se pitää täyttää kerralla ja tulostaa saman tien.
--

Oma tilanne:

Hämmästyin, kun puolisoni tuli töistä kotiin tavallista aikaisemmin. Hän oli lähdössä iltalaivalla naapurimaahan, minkä olin täysin unohtanut.

1 kommenttia:

Anonyymi at: 19. lokakuuta 2012 klo 16.24 kirjoitti...

Hei, hienoa lukea tekstejäsi. Tuo oma tilanne palauttaa aina niin mukavasti maan pinnalle. Meitähän on monta ja jokaisella myös se oma tilanne, josta on pidettävä huolta.
Terv. Myös dementin omainen

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine