Keblinger

Keblinger

Viestivihkon kertomaa

| lauantai 10. maaliskuuta 2012
Omaiseni alkoi saada kaupungin kotipalvelua alkuvuodesta 2009, hieman ennen virallisen muistisairausdiagnoosin saamista. Aluksi kotipalvelu kävi vain kerran viikossa, sitten kaksi kertaa viikossa ja huhtikuun alusta jo joka arkipäivä.

Tärkein kotipalvelun tihentämisen syy oli Alzheimer-taudin lääke Doneratio, joka piti ottaa joka päivä. Olin huomannut jo aiemmin, että omaiseltani jäivät välillä lääkkeet ottamatta tai hän otti niitä liikaa, mutta muiden lääkkeiden kanssa ei ollut ollut niin tarkkaa. Puoli milligrammaa tyroksiinia sinne tai tänne.

Omaiseni ei ymmärtänyt lainkaan tarvetta valvoa lääkkeenottoaan. Omasta mielestään hän olisi vallan hyvin pystynyt ottamaan lääkkeensä suoraan purkista kuten ennenkin. Kun kerroin, että hän unohti ottaa lääkettä tai otti niitä liikaa, ja tätä tapahtui noin kerran viikossa, hän ei uskonut. Eihän hän muistanut sellaista. Ehkä kerran oli unohtanut, siinä kaikki. Kun vetosin muistisairausdiagnoosiin ja uusiin lääkkeisiin, jotka olisi otettava säännöllisesti, hän huomautti, että olen ainoa ihminen koko maailmassa, joka kuvittelee hänen olevan muistisairas. Ei hänelle ollut kukaan lääkäri sellaista sanonut.

Otin esiin kopion lääkärintodistuksesta, annoin suurennuslasin käteen ja osoitin sormella riviä, jolla se luki. Hänen mielestään professori oli väärässä. Missä lie yliopistossa tuokin oli tutkintonsa hankkinut. Ei varmaan pätevä.

No, Kotihoidossa kyllä uskottiin viralliseen diagnoosiin ja reseptiin. Ei ollut vaikeaa saada lisää palveluja niihin vedoten. Rajoitin omaiseni itsemääräämisoikeutta, mutta olisiko hänen pitänyt saada sabotoida omaa hoitoaan?

Otteita Kotipalvelun ja omaisten välisestä viestivihosta tuolta keväältä:

10. 2. Käytiin sairaalassa. Professori antoi mukaan aloituspakkauksen Doneratio-lääkettä. Jaoin dosettiin. (Dementin omainen)

11.2. Aamulla herätelty rouva saunaan menoa varten. Aamupala + lääkkeet, pukeutuminen + saunatarvikkeet pakattu kassiin. (Kotihoito)

14.2. Sunnuntain lääkkeet puuttuivat dosetista. Omaiseni ei mielestään ollut syönyt tuplalääkkeitä minään päivänä. Laitoin sunnuntaille uudet lääkkeet. (Dementin omainen)

16.2. Jaettu lääkkeet viikoksi dosettiin, jutustelua. (Kotihoito)

23.2. Lääkkeet jaettu viikoksi. Apteekista haettava Thyroxin ja Doneratio.

23.2. Neuvonpidossa sovittiin, että Kotihoito hoitaa lääkkeet. Reseptit ovat teillä, paitsi Doneratio-resepti, joka ei ole vielä tullut. Voin kyllä noutaa lääkkeet, mutta tuokaa siinä tapauksessa reseptit takaisin. (Dementin omainen)

4.3. Aamulla nukkumassa kun tulin. Puuro + kahvi. Lääkedosettia ei löytynyt. Täytetty lainadosetti maanantaihin saakka ohjeen mukaan.  P.s. apteekista Thyroxin maanantaiksi. Löytyi oma dosetti! Nostin sen nyt yläkaappiin. (Kotihoito)

5.3. Reseptit ovat teillä. En voi noutaa Thyroxinia ennen kuin palautatte reseptin. Palaverissa sovittiin, että lääkkeet tulevat jatkossa teidän kautta. (Dementin omainen)

9.3. Lääkkeet jaettu dosettiin. Doneration resepti tullut ja jaettu nyt dosettiin. Keitetty kahvi ja tehty voileipiä.  (Kotihoito)

11.3. Huonovointinen, ei halua lähteä saunaan. Kahvia + leipää ja lääkkeet. (Kotihoito)

18.3. Aamupalalla hyvänvointisena. Aamulääkkeet ottanut. Saunakassi valmiina, puettu puhtaat vaatteet päälle. Sitten alkaa vastustelu saunaan lähdöstä. (Kotihoito)

23.3. Lääkkeet jaettu viikoksi. Aamulääkkeet annettu. Aamiaista tarjottu. APTEEKISTA: DONERATIO. (Kotihoito)

23.3. HOITOKOKOUKSESSA SOVITTIIN, ETTÄ KOTIHOITO HOITAA LÄÄKKEET. KAIKKI RESEPTIT OVAT TEILLÄ. EN VOI NOUTAA MITÄÄN LÄÄKKEITÄ APTEEKISTA ILMAN RESEPTIÄ!!! (Dementin omainen)

25.3. Aamukäynti. Sauna peruttu tältä päivältä. Huimausta on, joten menee sänkyyn takaisin. (Kotihoito)

27.3. Käyn apteekissa ensi viikolla. (Dementin omainen)

30.3. Lääkejako viikoksi dosettiin. Dosetista jäi puuttumaan Doneratio pe-su aamusta. Voistitteko täydentää lääkkeen dosettiin apteekista haettuanne KIITOS!  Resepti viestivihon välissä. (Kotihoito)

1.4. Oli aamukahvilla, annoin aamulääkeet. Autoin päivävaatteet ylle. Saunakassi ja avaimet eteisen lipaston päälle valmiiksi. (Alushousuja en puhtaita löytänyt!) (Kotihoito)

8.4. Aamukäynti. Saunaan ei jaksa lähteä, perutaan se tältä päivältä. (Kotihoito)

15.4. Lääkejako viikoksi dosettiin. Kahvia, jogurttia, juustosämpylän puolikas. Syöminen ja lääkkeenotto ei tahdo onnistua ilman kehoitusta eikä sittenkään. Huimausta – sängyn kokee turvalliseksi! Uusi lääkejako-ohje: vain aamuisin lääkkeitä! Verenpaine mitattu. Sauna peruttu. (Kotihoito)

21.4. Ruuan lämmitys ja lääkkeet annettu, ruoka ei maistunut. Sanoi vaan että väsyttää, puhui pesukoneen päälle laitosta, en nyt kuitenkaan laittanut päälle, kuka laittaa kuivumaan myöhemmin? (Kotihoito)

21.4. Omaiseni laittaa pyykit kyllä itse kuivumaan, kun vain kone laitetaan päälle. Nostin lääkkeet takaisin keittiön yläkaappiin, koska omaisellani on tapana ottaa ylimääräisiä. Vain viikonloppuna dosetti on pöydällä, jos en käy molempina päivinä. (Dementin omainen)

22.4. Eilen kun tulin oli dosetti pöydällä. Olikin terveydenhoitajan kanssa puhe, että vien dosetin toimistolle säilytykseen, ettei rouva kiipeä tikkaita yläkaapille. Me tuodaan lääkkeet päivittäin kun tullaan, viikonlopun lääke jätetään tänne. (Kotihoito)

24.4. Päiväkäynti. Ruoka lämmitetty. Laitettu lauantain ja sunnuntain lääkkeet kippoon esille. (Kotihoito)

30.4. Päiväkäynti 12.30. Rouva aamutakissa tv:tä katsomassa. Lämmitetty kaalikääryle ja muusia, tuoresalaattia, maito. Lääkkeet annettu ja jätetty loppuviikon lääkkeet pöydälle. Tiskit hoidettu. (Kotihoito)

3.5. OMAISELLANI EI OLLUT LAINKAAN LÄÄKKEITÄ MISSÄÄN. EI MUISTANUT MILLOIN OLI SAANUT VIIMEKSI LÄÄKKEITÄ. Sanoi, että joku päivä oli syönyt. Ei kannata jättää niitä pikkudosettiin vaan merkittyihin pikku kippoihin. Vein pikkudosetin pois, kun omaiseni ei osaa käyttää sitä. Päivämerkinnät eivät siinä ole tarpeeksi selkeät ja hänellä on huono näkö. (Dementin omainen)

4.5. Annettu rouvan lääkkeet voileivän kera. Oli laatikkoa siivoamassa. Kokeillaan ens viikonloppuna lääkkeiden ottoa toisella tavalla. Tyhjennettiin jääkaappia. (Kotihoito)

6.5. Lonkka edelleen niin kipeä ettei päässyt keittiöön. Keitin kahvit ja vein marjapuuroa sänkyyn. (Dementin omainen)

8.5. Päiväkäynti. Ketään ei kotona. Lääkkeet kippoon lapun kera. Olin lähdössä, kun rouva tuli kotiin. Ruoka lämmitetty, lääkkeet annettu. (Kotihoito)

Lääkkeet jaettiin siis ensin dosettiin, joka oli esillä pöydällä. Kun omaiseni otti siitä itse lääkkeitä milloin sattuu, dosetti siirrettiin keittiön yläkaappiin ja Kotihoito antoi lääkkeet sieltä arkisin. Viikonlopuiksi lääkkeet annosteltiin pieniin mukeihin pöydälle. Sitten lääkkeet vietiin joksikin aikaa kotihoidon toimistolle. Lopulta siirryttiin  seitsemään käyntipäivään viikossa ja normaaliin käytäntöön, jossa lääkepakkaukset ja dosetti ovat lukollisessa kaapissa asiakkaan kotona, ja hoitaja valvoo lääkkeiden ottamisen joka päivä.

Siitä, kenen tehtävä lääkkeiden ostaminen oli, väänsimme Kotihoidon kanssa kättä aluksi jatkuvasti. Vaikka palaverissa oli sovittu, että Kotihoito ottaa reseptit toimistolleen ja huolehtii lääkkeiden hankinnasta sopimusapteekkinsa kautta suoraveloituksena, tämä ei mennyt perille suorittavaan portaaseen, vaan minua kehotettiin jatkuvasti hankkimaan omaiselleni lääkkeitä itse.

Se pelko, että omaiseni kiipeäisi tikkaille hakemaan lääkettä yläkaapista, oli täysin perusteeton ja kertoi mielestäni kotihoidon työntekijöiden puutteellisesta havaintokyvystä. Omaiseni ei ollut tyypillinen nopsajalkainen Alzheimer-potilas, vaan hänellä oli vaikeuksia pysyä pystyssä lyhyelläkin matkalla tasaisella maalla, ja myös puolisokeutensa takia hän inhosi kaikenlaisia portaita. Hän ei olisi missään tapauksessa yrittänyt kiivetä keittiöjakkaralle.

--

Oma tilanne:

Huomasin vasta omaiseni vinttikomeron ovella, että olinkin ottanut mukaan oman vinttikomeroni avaimet.

2 kommenttia:

Anonyymi at: 20. huhtikuuta 2014 klo 16.00 kirjoitti...

Hänet jätettiin niin monta kertaa pesemättä. Omituista!
Kyllä luulisi kotihoidon hoitavan paremmin lääkkeistä !

{ antti } at: 27. helmikuuta 2023 klo 13.23 kirjoitti...

Ikävää jos ollut huonoja kokemuksia. Lääkkeistä huolehtiminen on kyllä tärkeää. Meidän mummon luona alkaa kohta käymään kotisairaanhoito. Minä aion itse hankkia lukollisen lääkekaapin, ja saavat he sitten antaa sieltä lääkkeet. Veikkaan, että muuten mummo saattaisi ottaa niitä itse, eikä välttämättä pysyisi laskuissa mukana.

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine