Keblinger

Keblinger

TT-kuvaus: terveet aivot!

| keskiviikko 22. helmikuuta 2012
Muistisairauksien Käypä hoito -suosituksen mukaan magneettikuvaus on on ensisijainen kuvantamismenetelmä, kun muistisairautta epäillään. Tietokonetomografia eli TT-kuvaus tulisi tehdä vain, jos magneettikuvaukselle on vasta-aihe kuten tahdistin tai klaustrofobia.

Omaiselleni tehtiin TT-kuvaus luultavasti sen takia, että se on edullisempi kuin magneettikuvaus, sekä siksi, että Alzheimerin tauti näkyy siinäkin, kun osaa katsoa. Sen avulla löydetään myös pään kasvaimet ja pystytään sanomaan, onko potilaalla ollut aivoinfarkteja. Alzheimerin tautiin liittyvät valkean aineen muutokset näkyvät, kun ne ovat kohtalaisia tai vaikeita.

Käypä hoito -suosituksen mukaan tutkimukset ja hoidon seuranta pitää keskittää asiaan erityisesti perehtyneisiin hoitopaikkoihin, esimerkiksi alueellisiin muistipoliklinikoihin. Omaiseni muistitutkimuksista vastasi kuitekin terveyskeskuslääkäri.

Terveyskeskuslääkäri kertoi minulle omaiseni TT-kuvia silmällen, ettei niissä ollut mitään sellaista, mikä viittaisi muuhun kuin normaalin vanhenemisen aiheuttamiin muutoksiin. Esimerkiksi aivoinfarkteista, jotka yleensä liittyvät vaskulaariseen muistisairauteen, ei näkynyt jälkeäkään. Myöskään Alzheimerin tautiin yleensä liittyviä amyloidiplakkeja ei ollut. Pientä valkoisen aineen harvenemista kenties oli, mutta sellainen liittyy tosiaankin normaaliin vanhenemiseen.

Omaisellani oli siis terveet aivot.

Mutta miksei hän sitten osannut kävellä, käydä kaupassa, laittaa ruokaa eikä tehdä mitään muitakaan kotitöitä? Hallusinoinko minä kaiken?

Terveyskeskuslääkäri ei ollut valmis julistamaan minua hulluksi, vaan päätti laittaa omaiseni kaupunginsairaalan neurologin jonoon. Neurologi katsoisi kuvat ja vetäisi niistä tarkemmat johtopäätökset.

Nyt oli kulunut jo noin vuosi siitä, kun päättelin, että omaiseni oli muistisairas. Omaiseni mielestä lääkärin arvio oli täysin oikea: eihän hän pystynyt aivan samaan kuin ennen, mutta se oli normaalia vanhenemista!

Oma tilanne:

Ajauduin sanaharkkaan puolisoni kanssa siitä, oliko tietty sviitti Siljan vai Vikingin laivassa. Asia jäi ratkaisematta, koska puolisoni mielestä sviitissä oli sauna, minun mielestäni parveke. Matkustimme tässä nimenomaisessa sviitissä kymmenisen vuotta sitten ja sviiteissä on vain pieniä eroja, joten ei kai niiden sekoittaminen toisiinsa vielä kovin pahasta muistiongelmasta todista?


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine