Keblinger

Keblinger

Muistisairaus, mutta mikä niistä?

| perjantai 10. helmikuuta 2012
En tullut pitkään aikaan ajatelleeksi muistisairauksia, koska omaiseni muistissa ei ollut mitään vikaa. Ei hän unohdellut, eksynyt eikä myöhästellyt. Kyllä hän muisti, mitä eilen puhuttiin. Ei häneltä ollut koskaan mikään hukassa. Hän seurasi vireästi maailman tapahtumia, osallistui järjestötoimintaan, tapasi ystäviään ja seurusteli sukulaisten kanssa. Miten hän olisi voinut olla muistisairas?

Näin monet asiat uudessa valossa, kun viimein tutustuin muistisairauksiin ja niiden oireisiin. Palaset alkoivat loksahdella kohdilleen.  Eivät kuitenkaan täysin eivätkä heti.

Alzheimerissa oli juuri se ongelma, että läheiseni lähimuisti oli edelleen täydellinen.

Vaskulaarinen muistisairaus ei tullut kysymykseen, koska omaisellani ei ollut ollut aivoverenkiertohäiriöitä, ei diabetesta, ei korkeaa verenpainetta eikä hän tupakoinut.

Lewyn kappale -tauti kuulosti muuten hyvältä, mutta omaisellani ei ollut hallusinaatioita, vaan hän oli hyvin kiinni todellisuudessa.

Otsalohkorappeumasta johtuva muistisairaus kenties? Sen oireitahan ovat arvostelukyvyttömyys ja impulsiivisuus. Mutta ei sekään käynyt, koska siihen kuuluivat puheen tuottamisen vaikeudet. Tämä savolaisakka ei milloinkaan jäänyt etsimään sanoja.

Kävelyvaikeudet olisivat viitanneet Parkinsonin tautiin, mutta muut oireet eivät täsmänneet lainkaan.

Ehkäpä piti antaa lääkärin ottaa kantaa. Mutta miten saisin omaiseni houkutelluksi lääkäriin? 

Lisätietoja muistisairauksista löydätte Muistiliiton sivuilta. Nämä ovat hyvät Alzheimer-sivut.--

Oma tilanne:

Sain tänään tietää, etten sittenkään sairasta syöpää, ainakaan vielä. Mahdollinen dementia saa siis kehittyä rauhassa :)

1 kommenttia:

{ Atia } at: 9. joulukuuta 2014 klo 21.29 kirjoitti...

Kiitos kun olet jakanut kokemuksesi. Olen 30v nainen ja äitini on 65v. Monta vuotta olen ajatellut että hän on vain ilkeä luonteeltaan & alkoholi aiheuttaa kaiken. Viikko sitten hän kaatui ja joutui sairaalaan. Mainitsin siellä että välillä on outo käytökseltään. Henkilökunta huomasikin pian että hahmottamisessa on vaikeuksia, sanat eivät mene perille ym. Lähimuisti pelaa kuitenkin, mmse sai 25/30. Nyt kun epäilevät muistisairautta, ja törmäsin blogiisi, tuntuu moni asia loksahtavan paikoilleen, esim. Se ettei hän ole puoleen vuoteen juuri jaksanut siivoilla, ajaa holtittomasti pyörällä, öykkäröi naapureille ym.

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine