Keblinger

Keblinger

Miten olisi tuberkuloosi?

| maanantai 6. helmikuuta 2012
Omaisellani oli selvästi jokin vialla, mutta mikä? Oireet olivat seuraavat:

1. Väsyminen. Omaiseni väsyi joinakin päivinä alle tunnissa, mutta saattoi toisena päivänä pysyä nuorempiensa vauhdissa ainakin 4-5 tuntia kerralla. Pidemmistä ajoista ei ollut varmaa havaintoa, koska emme itse jaksaneet häntä pidempään. Hän nimittäin edellytti keskustelukumppanilta jatkuvaa valppautta, ja jos se herpaantui, hän alkoi pistellä.

2. Kävelyn hidastuminen. Omaiseni pysähtyi silmiinpistävän usein tarkastelemaan näyteikkunoita tai osoittelemaan sormella jotakin mukavaa yksityiskohtaa. Hän ei koskaan myöntänyt olevansa väsynyt. Hänellä oli aina jokin selitys pysähtymiselle, ja hän oli aina yhtä innokas lähtemään kävelylle. Hän loukkaantui, jos hänen jaksamistaan epäiltiin.

3. Hengitysvaikeudet. Kävellessä omaiseni alkoi nopeasti läähättää, ja pian sen jälkeen askel jo pysähtyikin. Ajoittain hänellä oli myös sinnikästä kuivaa yskää.

4. Huimaus. Omaiseni kertoi silloin tällöin jäävänsä vuoteeseen, koska häntä huimasi. – Oli etenkehtanen olo, hän totesi. Savolaiset kenties ymmärtävät, mitä se tarkoittaa.

5. Niin... ei muuta. Paitsi se, ettei omaiseni enää osannut pakata. Mutta eihän se kai ole minkään taudin oire?

Vaikeaa oli keksiä, mihin tautiin nuo muutkaan oireet saattaisivat viitata. Sitten näin omaiseni olohuoneen pöydällä kutsun keskussairaalan keuhkotautien poliklinikalle. Omaiseni kertoi, että terveyskeskuslääkäri oli kirjoittanut hänelle lähetteen, koska pitkään jatkuneen yskän syytä ei saatu selville eikä vaivaa paranemaan.

Omaiseni keuhkojen toimintakyvystä oli jäljellä noin 70 prosenttia (mikäli tulkitsin oikein).  Hänelle annettiin myös mukaan välineet, joiden avulla hänen oli tarkoitus ottaa keuhkotuberkuloosin havaitsemiseen tarpeelliset näytteet. Hah! Nytkö kummallisen väsymyksen ja hengitysongelmien syy selvisi?

Googlasin oitis keuhkotuberkuloosin, ja moni asia täsmäsi. Uudet suomalaiset tuberkuloosidiagnoosit tehdään nimittäin tyypillisesti vanhuksille, joiden lapsena saama basilli on säilynyt kymmeniä vuosia piilevänä ja sitten aktivoitunut uudelleen voimien vähetessä. Ottaen huomioon, että omaiseni molemmat vanhemmat olivat kuolleet keuhkotuberkuloosiin oli enemmän kuin todennäköistä, että hänellä oli ollut mahdollisuus saada tartunta.

Keuhkotuberkuloosin tärkein oire on yleiskunnon heikkeneminen, ja siitähän omaisellani nimenomaan oli kysymys. Eikö totta? Hänen muistissaanhan ei ollut mitään vikaa.

Oma tilanne:

Lähdin töistä kotiin läppäri kainalossa, mutta jätin virtalähteen työpaikalle. Koneeni sammahtaa ihan kohta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

 

Copyright © 2010 Dementin omainen Blogger Template by Dzignine